Ortopedi

Er det skadelig for barn å sitte i W-stilling?

NHI.no har spurt Faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi. 

Publisert Sist oppdatert

Å sitte i W-stilling er ganske vanlig blant barn. Er det noen risiko knyttet til å sitte slik? Kirsti Krosby er spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi og ortopedi, og Henriette Paulsen har master i fysioterapi. De er kursledere i ortopedi for faggruppen, og har svart på forespørselen fra NHI.no.

Verken farlig eller unormalt

Kirsti Krosby ved ortopedisk klinikk ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, er opptatt av at foreldre ikke skal bekymre seg om barnet sitter slik.

– W-stilling er verken farlig eller unormalt. Mens barnet vokser justerer skjelettet seg hele tiden. Det er ferdig justert til ulik tid. Leggbeinet er ferdig rotert når barnet er i fire-års alderen. Lårbeinet er ferdig rotert i 12-års alderen. Hvis man sammenligner et lite barn med en voksen kan det se feil ut, men det er en helt normal del av utviklingen og derfor viktig å vite om. Å sitte i W-stilling er forbundet med økt femuranteversjon - altså at lårhalsen er vridd fremover, men det har alle mer eller mindre av frem til 12-års alderen, sier Krosby til NHI.no

- Ikke mas om at de ikke skal sitte slik

Økt femuranteversjon betyr at lårhalsen er rotert fremover og hoftekulen står fortil i hofteskålen. For at hoftekulen skal stå sentrert i leddet holder barnet hele benet innoverrotert. Følgen blir at barnet går med føttene (tærne) pekende noe innover.

Dette ser man vanligvis i alderen tre til seks år. Skjevheten kan øke frem til fem-seks års alder og så gradvis avta. Tilstanden er ikke forbundet med smerte. De fleste tilfellene skyldes en normal variasjon i utviklingen i beina til barn.

– Har man denne økte fremoverrotasjonen er det enklere å sitte i W-stilling. Man trenger ikke å avverge denne stillingen. Man øker heller ikke fremoverrotasjonen ved å sitte i W-stilling. Derfor skal vi ikke mase om at barnet ikke skal sitte slik, forklarer Krosby.

Hvis den økte femuranteversjonen ikke justerer seg normalt og fortsatt er økt ved 10-12 års alder, og skaper problemer for barnet som for eksempel snubling eller smerter, kan noen trenge operasjon.

- Men årsaken er ikke at de har sittet i W-stilling, sier Krosby. Ortopedene ved OUS bekrefter også at å sitte i W-stilling er en normal del av utviklingen.

Hele artikkelen kan du lese på NHI.no.

Referanser fra saken til NHI.no

- Healthline: W-sitting: Is it really a problem? https://www.healthline.com/health/baby/w-sitting

- Rethlefsen SA, Mueske NM, Nazareth A, et al.. Hip Dysplasia is not more common in W-sitters. Clin Pediatr 2020. journals.sagepub.com. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32659120/

- International Hip Dysplasia Institute: W-Sitting and Hip Development https://hipdysplasia.org/w-sitting-and-hip-development/

Powered by Labrador CMS