Skadefri, -et knallbra verktøy for å redusere risikoen for idrettsskader blant barn og unge

Skadefri er en del av Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole. Senteret er verdensledende innen forskning på idrettsskader og har de siste 20 årene samlet kunnskap fra forskning rundt i hele verden; -om de vanligste skadene i ulike idretter, hvorfor de oppstår og hva som kan gjøres for å redusere risikoen for å få de.

Publisert

Skadefri er en del av Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole. Senteret er verdensledende innen forskning på idrettsskader og har de siste 20 årene samlet kunnskap fra forskning rundt i hele verden; -om de vanligste skadene i ulike idretter, hvorfor de oppstår og hva som kan gjøres for å redusere risikoen for å få de. På bakgrunn av det, og i samarbeid med Olympiatoppen, Norges idrettsforbund og ulike særforbund, har Senter for idrettsskadeforskning utviklet Skadefri. Skadefri består i dag av en nettside; Skadefri.no, en app; Skadefri, et Skadefri-team på 5 personer og et nettverk av (til nå) 132 Skadefri-ambassadører rundt i hele landet.

På nettsiden www.skadefri.no finnes øvelser, som kan søkes opp enten via idrett eller via kroppsdel, -for 56 ulike idretter og 11 ulike kroppsdeler. Der finnes også ulike «smart å vite» – artikler og en fylkesvis oversikt over, og kontaktinfo til, alle våre Skadefri-ambassadører.

Appen Skadefri er gratis både å laste ned og å bruke, og også her kan det søkes på idrett eller kroppsdel. Øvelsene, med demonstrasjonsvideoer og beskrivelser, er delt inn i tre trinn etter vanskelighetsgrad. Øvelsene kan lastes ned offline, du kan lage og lagre egne treningsprogram og også dele de videre med andre.

Illustrasjonsbilde

Skadefri-teamet består i dag av 5 personer, som jobber med å formidle det vi faktisk vet fra forskningen, ut på ulike arenaer. Vi jobber med 4 hovedområder, for å tette gapet mellom all den gode og solide forskningen som er gjort på den ene siden, og hva som faktisk gjøres ute i praksis på den andre. Riktignok er det både klubber og idrettslag, trenere, ledelse, utøvere og foreldre, som begynner å se viktigheten og effekten av det å regelmessig trene skadeforebyggende. Men fortsatt er det områder hvor dette gapet er altfor stort. Derfor jobber Skadefri-teamet mot og med både idrettslag og -klubber, trenerutdanning, toppidrettskoler og sosiale medier.

Redusere risiko for skader med 50%

Vi jobber for at grunnleggende kunnskap om hvordan risikoen for skader kan reduseres så mye som mulig, skal være lett tilgjengelig for både utøverne selv, trenerne, ledelse og foreldre. Det handler om både bevissthet, kunnskapsformidling og erfaring, -gjennom teori og praksis, -for å bidra til at barn og unge skal kunne ha det gøy og holde på med den idretten de liker, så lenge og mye de selv ønsker, -uten å oppleve kjipe og unødvendige idrettsskader.

Alle skader kan ikke forebygges, men forskning fra hele verden viser at med enkle grep kan risikoen for skader reduseres med hele 50%, på tvers av alle idretter. Hvordan, -det finner du ut ved å aktivt bruke Skadefri-verktøyene.

Gratis klubbkveld

Et av våre nyttige verktøy er klubbkveld-tilbudet. Skadefri-klubbkveld er et GRATIS tilbud til alle idrettslag og klubber i Norge, som holdes av en Skadefri-ambassadør. Ambassadørene er idrettsinteresserte fysioterapeuter, leger og kiropraktorer som etter opplæring av Skadefri-teamet holder klubbkvelder i lokale klubber og idrettslag. Klubbkvelden er i helhet utviklet av Skadefri-teamet, varer i cirka 2 timer og består av både teori og praksis. Teori som diskuteres i kurset er vekst og utvikling hos ungdomsutøvere, totalbelastning og belastningsstyring hos unge utøvere, kort om vanlige idrettsskader samt enkel behandling av idrettsskader. Deretter legges det opp til praktisk trening for å synliggjøre hvordan man kan drive skadeforebyggende trening med egne utøvere.

På de lokale klubbkveldene skal både trenere, klubbledelse, foreldre og utøvere lære å implementere skadeforebyggende trening i treningshverdagen. Tanken er å utdanne de, så de kan legge til rette for at utøverne i størst mulig grad unngår skader, fortsetter å være glad i idrett og kan prestere på ønsket nivå over lang tid.

  • Hvis du ønsker en klubbkveld til din klubb eller idrettslag, -ta kontakt med en av våre rådyktige Skadefri-ambassadører her: https://www.skadefri.no/om-skadefri/skadefriambassadorer/?p=

  • Ny opplæringsdag for fysioterapeuter er beregnet i januar 2023, så hvis du har lyst til å bli med som Skadefri-ambassadør må du gjerne melde din interesse i en e-post til hegeh@nih.no.

Ta hensyn til kroppen

Skadefri er for alle, men er spesielt rettet mot barn og unge (13-30 år) som driver med idrett, i tillegg til trenerne og foreldrene deres. Sentralt står spørsmålet: «hvordan tar vi best mulig vare på ungdommene som er midt i puberteten og vekstspurten, for både å redusere skaderisikoen, men også for å sikre utvikling og motivasjon i idretten»?

  • Det handler ALLTID om oppmerksomhet (å se dem) og om forståelse

  • Forbered utøvere og foreldre på at det kommer til å være svingninger i prestasjon i en lang periode.

  • Det er store individuelle forskjeller og kjønnsforskjeller. De må vite at det er normalt «å henge etter» i perioder. Det utjevner seg over tid, ha tålmodighet.

  • Vit at det er vanlig med vekst-relaterte skader, plukk opp smertene tidlig og ta det på alvor gjennom god kommunikasjon.

  • Ta hensyn i utsatte perioder, altså når ungdommene vokser mye.

  • Unngå altfor mye belastning i den perioden man vokser raskest.

  • Husk nok næring og hvile.

  • Gutter får en rask prestasjonsfremgang pga. økning av testosteron og stor økning av muskelmasse i puberteten, stor fremgang gir gjerne veldig motivasjon. Sener, skjelett og leddbånd henger ikke helt med, derfor lett å pådra seg en skade for gutter i denne perioden.

  • Jenter får en lavere relativ styrke pga. økt fettmasse i puberteten, men skal ta imot samme belastning som tidligere på f.eks håndballbanen og friidrettsbanen.

  • Når jenter og gutter er i puberteten har litt vondt, og er i tvil om de skal trene eller ikke – så er de ikke i tvil. Ta tak i smerter tidlig.

  • Lær opp gutter og jenter til å lytte til kroppen sin.

  • Tenk fysiologi, utvikling, hva den enkelte trenger å trene på og hvordan. Det handler om å «tørre å tenke langsiktig», for å oppnå idrettens mål om «flest mulig, lengst mulig» + Være intenst klar over hele totalbelastnings-bildet.

Powered by Labrador CMS