
Fagdag på Ullevål: Felles innsats for barn og unges rett til deltakelse
Onsdag 11. juni arrangerte barnehabiliteringen på Ullevål sammen med Nordre Aasen fagdag for bydelsfysioterapeuter i Oslo. Tittelen på arrangementet var: «Felles innsats for barn og unges rett til deltakelse - hvordan kan fagmiljøene samarbeide på tvers i barnehage og skole?» Hensikten med fagdagen var å samle fysio- og ergoterapeuter i ulike bydeler til erfaringsutveksling, felles diskusjon og inspirasjon.

Bakgrunnen for fagdagen var blant annet habiliteringens erfaringer med at samarbeid på tvers av profesjoner og sektorer kan se ganske ulikt ut i de forskjellige bydelene. Dette kan ha sammenheng både med organisering av tjenestene og enkeltpersoners holdninger til samarbeid. I tillegg var arrangørene inspirert av fagessayet «Bør vi tenke nytt om (re)habilitering», som ble publisert i Fysioterapeuten i 2024. I essayet ble det stilt spørsmål rundt vår forståelse av habilitering som helse- og omsorgstjenester versus en innsats for å fremme retten til deltakelse, og det ble skissert noen utfordringer blant annet ved samarbeid med andre instanser som barnehage og skole.
Programmet for fagdagen bestod av en innledning ved fysioterapeut Kari Gisleberg, ergoterapeut Dorthe Schiørbeck (begge fra barnehabiliteringen Ullevål) og fysioterapeut Tonje Moilanen fra Nordre Aasen. De viste til definisjoner av habilitering og trakk frem ICF som et rammeverk for å illustrere kompleksiteten i habiliteringsarbeidet. Etter denne innledningen holdt Runa Kalleson et 15 minutters innlegg basert på det nevnte fagessayet. I innlegget illustrerte hun hvordan ICF i sin nåværende form både formes av og former vår tenkning i habilitering, og viste videre til alternative varianter av ICF- modellen som i større grad fremhever deltakelse, det unike ved barnet eller ungdommen, og omgivelsene som en gjennomgripende faktor for forståelsen av barnets funksjon. Hun viste også eksempler på hvordan vi fra helse snakker et annet språk enn de fra barnehage og skole når det gjelder habilitering: Vi har ICF som vårt utgangspunkt, mens skolen har fokus på «laget rundt eleven og læreren». Slik samarbeid om enkeltelever illustreres i «lærer-litteratur» er ikke fysio- og ergoterapeuter en selvfølgelig del av dette laget! Etter Runas innlegg fortalte Petra Christensen og Charlotte Jacobsen om hvordan tverrfaglig ressursteam er organisert i bydel Nordre Aker. I bydelen er det et utstrakt samarbeid på tvers av profesjoner og sektorer både i saker knyttet til enkeltbarn og på systemnivå, og både organisasjonskartet og den fysiske nærheten mellom ulike tjenester legger til rette for slikt samarbeid.
Etter en pause med kaffe, frukt og mingling fortsatte fagdagen med case-beskrivelser fra bydel Nordre Aker og bydel Nordstrand. Charlotte og Petra fortalte om et godt fungerende samarbeid rundt et barn med en alvorlig tilstand. Fysioterapeut Anna Drabløs i bydel Nordstrand sammenlignet to case fra sin bydel, der samarbeidet mellom helsetjenester, barnehage og skole rundt to barn med lik diagnose i overgangen mellom barnehage og skole ble opplevd som veldig forskjellig. Anna trakk frem både noen suksessfaktorer og noen utfordringer ved samarbeid basert på erfaringer fra bydel Nordstrand.
Etter disse innleggene gikk fysio- og ergoterapeuter fra ulike bydeler i grupper for å diskutere erfaringer med samarbeid. Utgangspunktet for kasuistikken var en tenkt case med et nytilflyttet barn på tre år med utfordringer innen både språk og motorikk. På noen områder fremstod praksisen som ganske lik mellom bydelene, blant annet med utgangspunkt i felles fordelingsmøter, men det var også ulikheter både i organisering og nærhet til samarbeidspartnere. Noe av det som ble trukket frem som positivt var et tett samarbeid mellom fysio- og ergoterapeuter slik at man kunne støtte og avlaste hverandre, og et etablert forhold til skolene før mer omfattende samarbeid om enkeltbarn. Blant utfordringer ble det vist til manglende kultur for samarbeid og ulik forståelse av barn med habiliteringsbehov.
Deltakerne på fagdagen virket fornøyd med å kunne møtes på tvers av bydeler og arbeidssteder for å dele og diskutere erfaringer. Arrangørene på sin side håpet av fagmøtet kunne være til inspirasjon for videre refleksjoner rundt praksiser, spesielt rettet mot å fremme samarbeid om økt deltakelse for barn og unge. Forhåpentligvis blir det flere slike fagdager fremover!