Illustrasjonsbilde

Robust - et undervisningsopplegg for stressmestring og bedre psykisk helse i skolen

Undervisningsopplegget Robust er utviklet av forskere ved læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger. Bakgrunnen for prosjektet er en økning i psykiske plager hos barn og unge de siste tiårene, en økning i fraværstall, og økt bruk av legemidler for psykiske lidelser hos barn og unge. Barna som har rapportert om psykiske plager sier også noe om at skolen er en stor kilde til stress.

Publisert Sist oppdatert

Hva er Robust?

Robust består av et undervisningsopplegg for elever, og en kompetanseutvikling for lærere. Målet er å gjøre ungdomsskoleelever bedre rustet til å håndtere utfordringer i og utenfor skolen. Dette gjøres ved å styrke elevenes sosiale og emosjonelle kompetanse, og deres forståelse for hva som motiverer for skolearbeid. 

Undervisningsopplegget består av fem kompetanseområder, valgt med utgangspunkt i internasjonal forskning som viser at disse er viktig for sosial og emosjonell læring, og er sentrale tema for livsmestring:

Skjermbilde fra Robust informasjonsbrosjyre

Sosiale relasjoner: har som mål å øke elevenes bevissthet om sosialt ansvar og sosial støtte.

Oppmerksomhetstrening: Elevene skal lære å regulere egen oppmerksomhet, noe som vil hjelpe dem til å redusere bekymringer og grubling, slik at de lettere kan konsentrere seg om læringsarbeid. De øver på å være til stede i øyeblikket.

Problemløsning: Her skal elevene lære å konkretisere og avgrense utfordringer, finne måter å møte dem på, evaluere konsekvenser og lage en plan for arbeidet fram mot en løsning.

Følelser: Målet er å øke elevenes opplevelse av positive følelser, og hjelpe dem til å lettere å kunne forholde seg til det som oppleves vanskelig.

Lærende tankesett: skal fremme elevenes tro på egne evner og læreforutsetninger, og at disse kan styrkes gjennom trening, øvelse og gode læringsstrategier. Fokus på å bruke egen kompetanse som referanseramme framfor å sammenlikne seg med andre. Dette skal stimulere indre motivasjon for læring og utvikling. 

Robust skal øke lærernes bevissthet om hvordan skolen kan legge til rette for elevers livsmestring. De får en ressursbok med beskrivelse av undervisningen, samt tilgang på digitale ressurser.

Undervisningsopplegget Robust er en del av forskningsprosjektet Resilient.

Gjennomføring og resultat av Robust

84 niendeklasser ble plukket ut til prosjektet. Halvparten fikk undervisning i Robust, den andre halvparten fikk skolens vanlige undervisning i temaet folkehelse og livsmestring. Lærerne fikk først undervisning i Robust, og underviste deretter elevene. Undervisningen omhandlet stressmestring, og bruk av pusteøvelser for å roe seg ned.

Effekt ble målt rett etter og ett år etter avsluttet undervisningsperiode. Effekten var størst etter ett år, og de som hadde dårligst psykisk helse og var dårligst i matte hadde den største forbedringen.

Resultater etter ett år med Robust:

  • 25% mindre emosjonelle plager i Robust-gruppen
  • 7%forbedring i mattekarakter
  • Bedre motivasjon og sosiale ferdigheter

Lars Wichstrøm som leder prosjektet tidlig trygg i Trondheim ved NTNU synes studien av Robust viser spennende resultater, men poengterer også at det er vanskelig å finne et opplegg som treffer alle, da barn og unge er veldig ulike. Han hadde ønsket mer informasjon om undervisningen i kontrollgruppen for bedre å kunne sammenlikne og forklare forskjellene.

Powered by Labrador CMS